Voor deze vergelijking hebben we voor Choc A: Cote d’Or met noten en Choc B: Chocolade met noten van Damhert, gezoet met tagatose.
Wanneer we enkel voortgaan op de caloriewaarde, zien we per portie een groot verschil. Maar hierbij hebben we reeds 1 verklaring al verteld:
- bij choc A betreft het 30g
- bij choc B betreft het 21g
Er zit een verschil in vetpercentage, maar dit is voornamelijk te wijten omdat bij choc A hele noten gebruikt worden en bij choc B chocolade stukjes (terwijl de verpakking anders aangeeft). Er zitten wat meer verzadigde, of’ slechte vetten’ in choc B. Choc B is dus niet minder vet in zijn chocolade zelf, maar bevat wel veel minder suiker.
- 1 g suiker bevat 4 kcal
- 1 g tagatose bevat 1.5 kcal.
- 52% van de suiker in choc B is tagatose. Deze beïnvloedt de suikerspiegel niet. Interessant voor wie diabetes heeft.
Choc B bevat degelijk minder suiker, dus we kiezen sowieso voor choc B?
Nee, daarom niet. We staren ons niet blind op de caloriewaarde alleen. Voor een extra snoepmoment raden we aan om niet meer dan 100kcal extra te nemen. Dus neem je 1 blokje van Choc A, dan heb je 85 kcal. Neem je deze chocolade net na een hoofdmaaltijd, dan worden deze suikers aanzienlijk trager verteerd dan wanneer je deze chocolade buiten de maaltijd zou nemen. Van Choc B mag je meer nemen van portie om onder de 100kcal te blijven, maar deze smaakt ook wel wat anders en is ook duurder.
Je ziet het, producten vergelijken zijn niet altijd zwart-wit. Afhankelijk van wat je doel is of wat je van een product verwacht, kan je keuze op zich ook al gaan beïnvloeden. De portiegrootte is hier vooral van belang!