We vergelijken hier 2 crunchy muesli’s, beiden van hetzelfde merk, maar de ene gezoet met stevia en de andere niet.
In tijden dat we minder vertrouwen hebben in light, is het wel interessant om deze 2 producten met elkaar te vergelijken. Een product mag de term ‘light’ gebruiken als er 30% van een zeker voedingsstof minder in zii, vb 30% minder suiker, vet, zout, … Wanneer we naar de voedingswaarde van producten met minder suiker bekijken, zien we vaak een toename van de vetten, ook omgekeerd, wanneer er minder vet in het product gebruikt is, zien we vaak meer suiker.
Muesli A, gezoet met stevia, bevat iets minder vet. Er zitten aanzienlijk minder koolhydraten in en daarvan aanzienlijk minder snelle suikers.
De snelle suikers staan in de categorie van ‘waarvan suikers’. Deze zijn snelle suikers die van nature in het product aanwezig zijn, plus de toegevoegde suiker. We gebruiken de term snelle suikers voor de enkelvoudige suikers die weinig vertering vragen en snel in de bloedbaan opgenomen te worden.
De vezelwaarde van muesli A is ook aanzienlijk hoger dan bij muesli B. Daardoor zal muesli A sneller en langer verzadigen.
Let wel: kijk eens naar de portie zoals deze voorgesteld is op de verpakking!
Onze keuze? Crunchy muesli gezoet met stevia!